- Aankomen in New York
- Onze buurt: Bushwick
- De subway, levensader van een metropool
- Nieuwkomers
- Oude buurten
- Nederlandse sporen
- Pleinen en parken
- Central Park
- 9/11 Memorial en museum
- Mensen in New York
- Harlem
- God en goden in New York
- Skyscrapers: bouwen op hoog niveau
- Kunst in musea en op straat
- Brooklyn v/h Breukelen
- New York aan het water
donderdag 5 februari 2015
overzicht
1. Aankomen in New York
Appartement Thomas S Boyland St. Bushwick Brooklyn |
donderdag 29 januari 2015
2. Onze buurt: Bushwick
Klassieke brownhouses om de hoek |
3. De subway, levensader van een metropool
ben ik? Als je omhoog kijkt, vallen enorme wolkenkrabbers bijna op je, de Empire State en het Chrysler zijn op bijna een steenworp afstand. De mensen op straat en het verkeer…. lawaaierig, haastig, doelbewust en toch afgeremd door de drukte. Er wordt gewerkt met drilboren, er zijn afzettingen. Even bijkomen dus en een rustig plekje zoeken voor de nodige afstand. Anne loodst ons door de drukte naar de High Line aan de rand van Manhattan aan de Hudson, een tot park omgebouwde goederenspoorlijn in het Meatpacking District, een aantrekkelijk voetgangersdomein op “hoog niveau”.
4. Nieuwkomers
De wenkende dame .... |
We worden wakker met regen. Oei….dat was niet voorspeld en is zeker niet de bedoeling. We willen met de boot langs het Vrijheidsbeeld naar Ellis Island, waar de immigranten uit Europa werden onderzocht en ondervraagd, gekeurd of ze toegelaten konden worden. Aangekomen in Battery Park op de zuidpunt van Manhattan, voormalig Nieuw Amsterdam, regent het nog steeds. We kopen kaartjes in fort Clinton, het oude bastion dat eertijds ook Peter Stuyvesant als basis diende. Uitvoerige inspectie van lijf en bagage voor je aan boord kunt. Ook in een miezerig regentje bekoren skyline en vrijheidsbeeld, “Our Lady of Freedom”. Het is het eerste dat de immigranten op hun volgepakte boten te zien kregen van het Nieuwe Land, het moet hen als een belofte en een
droombeeld hebben gewenkt. Voor we langs Liberty Island varen kijken we in de richting van de Upper Bay en verder door the Narrows tussen Brooklyn en Staten Island, overspannen door de Verrazzanobrug, en daarachter de Lower Bay en de Atlantische Oceaan.
Zuidkant van Manhattan met Battery Park in het vizier |
5. Oude buurten
Verkeer raast langs de kades van de East River |
Appartementen Lower East Side |
6. Nederlandse sporen
De Nederlandse aanwezigheid in New York is het duidelijks waarneembaar in het zuiden van Manhattan, het oude havengebied, het financieel en bestuurlijk centrum. Nieuw Amsterdam reikte tot aan Wall Street, daar immers was de muur, in die tijd een houden palissade die invallen moest verhinderen van jagende Indianen en Engelsen langs de Noordoost kust. Er waren een fort voor de verdediging, een kerk, een paar herbergen en veel houten huizen. Er is weinig van overgebleven, branden legden de boel vaak in as.
Stenen huizen die nog resten zijn meestal Engels van architectuur, soms met Hollandse trekjes. Behalve Hollanders waren er ook Waalse hugenoten gevestigd, onder wie Peter Minuit, de eerste gouverneur. Slechts een paar monumenten en plaquettes herinneren aan deze veertig jaren, van 1626-1664, voordat de stad definitief Engels werd en New York ging heten, naar de stad wiens hertog later de koning van Engeland werd. Het beeld van Minuit is tijdelijk onzichtbaar.
Bron |
7. Pleinen en parken
Bron |
8. Central Park
Een van de vele vijvers, er wordt gespeeld met radiografisch bestuurde bootjes |
9. 9/11 Memorial en museum
De ramp met de Twin Towers heeft een ongelooflijke impact gehad op de stad en de bewoners. Een Nederlandse expat in New York vertelt ons in de rij bij de taxi op JFK, dat ze lichamen heeft zien neerkomen uit de torens terwijl ze moest wachten op een ferry vanuit New Jersey. Zij hoeft voorlopig niet naar het museum dat in het voorjaar werd geopend, zegt ze. Een vrouw in Brooklyn loopt met ons mee om de voetgangerstrap naar de Brooklyn Bridge te wijzen en vertelt over dat beslissende keerpunt. “Wij dachten dat we onaantastbaar waren, niemand kon ons wat maken. Op 11 september werden we van buitenaf aangevallen en in het hart geraakt. We verloren ons zelfvertrouwen, het was een breekpunt”.
Bron: 9/11 Museum |
10. Mensen in New York
Zijn de mensen van New York veranderd na 9/11? Moeilijk te zeggen, veel mensen zijn aardig en hulpvaardig zij. Ze leggen je geduldig uit hoe de rijen werken in de winkel, hoe de metro rijdt en waar je het best kunt overstappen, ze lopen zelfs een stukje met je mee om de weg te wijzen. In de ondergrondse maak je makkelijk een praatje, als je elkaar tenminste kunt verstaan. Een meisje in de garderobe maakt een grappige opmerking, een dame aan een informatie balie geeft een compliment voor mijn kleurig overhemd, met een kassière in de souvenirwinkel ontstaat een heel gesprek.
Mensen vragen al gauw waar je vandaan komt, hoe je het hier vindt, vertellen ook graag over hun land of over zichzelf. Uiteraard gaat het om vluchtige ontmoetingen en zijn de gesprekken niet diepgaand. Maar het idee dat je snel contact maakt is heel prettig.
Mensen vragen al gauw waar je vandaan komt, hoe je het hier vindt, vertellen ook graag over hun land of over zichzelf. Uiteraard gaat het om vluchtige ontmoetingen en zijn de gesprekken niet diepgaand. Maar het idee dat je snel contact maakt is heel prettig.
woensdag 28 januari 2015
11. Harlem
Warenhuis op de hoek van Lenox Avenue en 125th St, neorenaissance stijl. |
12. God en goden in New York
De positie van de kerken is in de USA traditioneel sterk, al zijn het wel de ouderen en de kinderen die “de dienst uitmaken”. Jongeren en midden generaties laten zich minder vaak zien. Ons valt op dat de kerken veel werk maken van sociale programma’s, hulp en nabijheid bieden. De hele zondag zijn er activiteiten waar gezinnen aan deel kunnen nemen. Ook aan ouderen wordt gedacht. Een tweede sterke trek is het getuigenis karakter. De episcopaalse kerkdienst die we in Harlem bijwonen laat beide elementen zien. Wij wilden eigenlijk naar een beroemde gospeldienst van de Abyssinian Baptist Church een paar straten verder, maar de rij wachtenden maakte ons kansloos.
13. Skyscrapers: bouwen op hoog niveau
Woud van wolkenkrabbers rond Wall Street |
14. Kunst tussen muren en op straat
Artistiek vakmanschap in Chelsea wooncomplex |
15. Brooklyn v/h Breukelen
New York is meer dan Manhattan. Daarom was het goed om een logeeradres te hebben in een van de overige wijken. Brooklyn kwam in ons vizier door goede herinneringen uit 2000. We bezochten toen een drukke Joodse wijk en pauzeerden in Brooklyn Heights waar we een mooi uitzicht hadden op Lower Manhattan en de Brooklyn Bridge. Brooklyn was aanvankelijk een Nederlandse vestiging, met de naam Breukelen.
De vlag van het stadsdeel gaat terug op de stichters:
The city's flag is a vertical tricolor of blue, white, and orange charged in the center bar with seal in blue. The tricolor design is derived from the Prince's Flag, the flag of the Dutch Republic, used in 1625, the year New Amsterdam was settled on the island of Manhattan.
16. New York aan het water
Toen Henry Hudson en zijn bemanning voor het eerst hun schip De Halve Maen aanmeerden op de zuidpunt van het schiereiland Manna Hata, trof hen misschien een vage gelijkenis met de ligging van Amsterdam, de zetel van de Oost-Indische Compagnie, die hen deze kant had uitgestuurd om een snelle doorgang naar Azië te vinden. Ze waren door een smalle geul gevaren tussen twee eilanden door en via een wijder wordende baai hadden ze een natuurlijke haven gevonden, op de plaats waar de latere vestiging ontstond. Deze doorgang herinnerde mogelijke aan de vaarroute via Waddenzee en Zuiderzee naar Amsterdam. Vanuit dit perspectief is de naam Nieuw Amsterdam voor de kolonie dan ook niet vreemd.
Bron |
Abonneren op:
Posts (Atom)